onsdag 30 september 2009

Reflektion 2, inlägg 2

Att inte ta lärandet för givet
.
När man håller ett tal inför en grupp människor så förmedlar man sitt egna budskap. Men bara för att man har förmedlat sitt budskap är det inte säkert att människorna som lyssnar inte uppfattar budskapet på samma sätt.
.
Exempel: Jag som pedagog håller ett föredrag om miljöproblemen i dagens värld. Mitt budskap är att få folk medvetna om dagens problem. Men enligt åskådare A så tycker han att jag är dum i huvudet och försöker få folk att sluta helt med bensindrivna fordon och icke miljövänliga tvättmedel, åskådare B har fått upp ögonen för miljöproblemen och förstår mitt budskap medan åskådare C inte hört ett ord av vad jag sagt och bara fokuserat på den snygga personen raden framför.
.
Detta är ett exempel på "Att inte ta lärandet för givet". Man får inte ta för givet att lyssnarna förstår exakt vad man menar. Hur kan man då göra för att få alla att förstå sitt viktiga budskap, som i det här fallet var miljön? Jag tycker att man som pedagog gör en kort sammanfattning i slutet av lektionen så att även åskådare C får en chans till att skärpa sig och försöka få med lyssnarna in i en diskussion. Så att åskådare A inte ska tycka att jag är dum i huvudet så tycker jag att det är viktigt att klargöra att " Jag vill inte att ni ska sluta helt med det ni gör, jag vill bara att ni ska få upp ögonen för miljöproblemen. Istället för att ta bilen till affären 2 kvarter bort kan det vara bra att överväga att ta en 10 minuters prommenad istället". Då får man även säga sitt budskap rätt ut vilket kan vara bra för åskådarna att höra så att de får någonting att reflektera över och jämföra med sitt egna.

Reflektion 2, inlägg 1

Jag är en elev som i hela mitt liv avskytt läxor.
-När man väl kommit hem från en lång skoldag så måste man ta med sig jobbet hem.
.
När jag gick i högstadiet så började man avsky vissa lärare för att de gav alldeles för många läxor. "Åh nej är det den läraren vi ska ha nu?" var en vanlig fråga mellan oss elever. Men samtidigt fanns det lärare som också gav många läxor men som man inte pratade illa om, vad kan detta bero på? Enligt Carlgren och Marton (2004, s.119) så spelar mängden läxor ingen roll för lärandet. Det finns mindre tidskrävande läxor som ger mer än stora läxor som tar en evighet. Detta beror helt och hållet på vad eleven tycker är intressant. Därför är det viktigt att pedagogen utformar läxan så att den lockar eleven till att göra den.
.
Jag minns när jag gick på gymnasiet så skulle vi hålla i en lektion i 20 minuter om vad vi ville, inga ramar att hålla sig till bara man höll tiden. Alla i klassen blev helt förvånade och förstod inte rikigt vitsen med en sådan uppgift, men nu i efterhand är det lätt att förstå vad syftet med detta ämnet var. Det fanns inte en enda elev som inte jobbade, alla jobbade förfullt och kreativiteten flödade hos varenda en av oss elever, även de som brukade "bara vara i skolan för att de var tvungna" och detta var syftet med arbetet. Att få alla motiverade och att se deras resultat var väldigt spännande. Lektionen vi hade hette "Pedagogiskt ledarskap" och meningen med denna kursen var att vi skulle bli säkrare på vår roll som ledare framför en grupp, och detta arbete var ett väldgt bra sätt att utveckla sin roll som ledare framför en grupp.
.
Detta är ett exempel på ett arbete där man får en kortare period på sig att förbereda sig som har gett mycket resultat. Om man istället hade format arbetet så att man var tvungen att prata om ett ämne man ej tycker är intressant, till exemel mode så hade detta arbetet inte gett samma resultat så jag håller med Carlgren och Marton om deras syn på läxläsning.

tisdag 29 september 2009

Parkeringsavgift?

Var i Trollhättan efter ungefär 30 minuters bilfärd från lilla Frändefors. idag är det den 29 september och det är fruktansvärt kallt för att vara höst. När jag väl kom till skolan så upptäckte jag att de inaktiva parkeringsautomaterna nu var i full fart igen. När jag väl ställde mig för att betala upptäckte jag att automaten inte tog ett vanligt Visa kort....va? Det vanligaste kortet borde väl funka i en vanlig automat? Klockan var nu 08:23 och skolan skulle börja om lite mer än 5 minuter, va ska man göra?
Jag tog bilen bort till isstadion i Trollhättan och ställde mig där, visst, det är inte särskillt långt till skolan där ifrån. Det tar väl ungefär 5 minuter, men idag var den kallaste dagen på många många många dagar och den lilla 5 minutersprommenaden känndes som en evighet. Skolan tjänar ungefär 15 kr per elev/dag i parkeringsavgift, men frågan är om vi studenter inte förtjänar en gratis parkering...


Vi studenter får ungefär 2500 kr.

Bensinpengar/månad = 1000 kr

Litteratur/månad = 500 - 1000 kr ( än så länge )

Mat/ Månad = ca: 500 kr

parkeringsavgift/månad = 150 kr

övrigt = 500

Sammanlagt: 3150 kr

Skolan får "ungefär" 3150 kr av oss studenter per månad, enligt mina beräkningar är det "ungefär" 650 kr mer än vad vi får i bidrag. Och trots detta kräver dom även att vi som har långt till skolan ska betala för en parkeringsplats som enligt mig borde vara given.