Att inte ta lärandet för givet
.
När man håller ett tal inför en grupp människor så förmedlar man sitt egna budskap. Men bara för att man har förmedlat sitt budskap är det inte säkert att människorna som lyssnar inte uppfattar budskapet på samma sätt.
.
Exempel: Jag som pedagog håller ett föredrag om miljöproblemen i dagens värld. Mitt budskap är att få folk medvetna om dagens problem. Men enligt åskådare A så tycker han att jag är dum i huvudet och försöker få folk att sluta helt med bensindrivna fordon och icke miljövänliga tvättmedel, åskådare B har fått upp ögonen för miljöproblemen och förstår mitt budskap medan åskådare C inte hört ett ord av vad jag sagt och bara fokuserat på den snygga personen raden framför.
.
Detta är ett exempel på "Att inte ta lärandet för givet". Man får inte ta för givet att lyssnarna förstår exakt vad man menar. Hur kan man då göra för att få alla att förstå sitt viktiga budskap, som i det här fallet var miljön? Jag tycker att man som pedagog gör en kort sammanfattning i slutet av lektionen så att även åskådare C får en chans till att skärpa sig och försöka få med lyssnarna in i en diskussion. Så att åskådare A inte ska tycka att jag är dum i huvudet så tycker jag att det är viktigt att klargöra att " Jag vill inte att ni ska sluta helt med det ni gör, jag vill bara att ni ska få upp ögonen för miljöproblemen. Istället för att ta bilen till affären 2 kvarter bort kan det vara bra att överväga att ta en 10 minuters prommenad istället". Då får man även säga sitt budskap rätt ut vilket kan vara bra för åskådarna att höra så att de får någonting att reflektera över och jämföra med sitt egna.